دکتر غلامی: جایزه جهانی یونسکو برای اخلاق در علم و فناوری، به نام ابن‌سینا داده می‌شود

دکتر غلامی: جایزه جهانی یونسکو برای اخلاق در علم و فناوری، به نام ابن‌سینا داده می‌شود
نشست بررسی مشکلات بنیاد بوعلی‌سینا و ارایه راهکارهای تقویت این نهاد علمی با حضور وزیر علوم در استانداری همدان برگزار شد.

 

 

 

 

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بنیاد بوعلی‌سینا، در این نشست که به پیشنهاد وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دفتر استاندار همدان برگزار شد، مدیران کل ادارات مرتبط و دانشگاه‌های استان ضمن بررسی مشکلات مالی و پشتیبانی بنیاد بوعلی‌سینا، راهکارهای اجرایی برای تقویت بنیه علمی و مالی این بنیاد و حضور شایسته و در خور شأن شیخ‌الرئیس در عرصه‌های ملی و جهانی، ارایه کردند.

 

دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست گفت: شخصیت بوعلی‌سینا جهانی است و خیلی‌ها دنبال این هستند که این شخصیت را به خودشان منتسب و مصادره کنند.

 

الان به همت دولت جمهوری اسلامی ایران و در ذیل کمیسیون ملی یونسکو، جایزه جهانی اخلاق در علم و فناوری به نام ابن‌سینا داده می‌شود که وزارت علوم بودجه دوره جدید اعطای آن را تأمین کرده است و در برنامه‌ای این جایزه اهدا خواهد شد. در این برنامه جایزه جهانی، بعضی کشورها مثل عربستان سعودی اعلام آمادگی کرده بودند که این جایزه را آنها پرداخت کنند، اما وزارت علوم با پیگیری‌های انجام شده، نگذاشت چنین کاری انجام شود.

 

دکتر غلامی سپس با اشاره به اساسنامه بنیاد بوعلی‌سینا گفت: این‌که اساسنامه این بنیاد مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است مزیت بالایی است. مجموعه‌ای است که مصوبه قانونی و ملی دارد. تحت این مصوبه ملی، بایستی وظایفی که دستگاه‌های مختلف ذیل کارهایی که برای این بنیاد در نظر گرفته شده است، مشخص و احصا شود. بنیاد بوعلی‌سینا در قالب همین اساسنامه باید اهداف کلان و این‌که چه‌کارهایی باید انجام شود را مشخص کند و نیازهایی که برای تحقق برنامه‌های آن وجود دارد بررسی و از طرفی دانشگاه‌های استان نیز به تحقق آن کمک کنند. به‌تازگی دانشگاه علوم پزشکی همدان نام خود را به ابن‌سینا تغییر داده است که کار خوبی است و بایستی در زمینه کمک به اهداف بنیاد پیش‌قدم باشد. قطعاً هم اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی به لحاظ جایگاه بوعلی‌سینا و موقعیتی که بوعلی برای شهر همدان فراهم کرده است، باید سهمی از کمک به این بنیاد داشته باشند.

 

دکتر غلامی با اشاره به تلاش کشورهای دیگر در استفاده از ظرفیت و نام بوعلی نیز گفت: دو بار به سمرقند و بخارا و روستای افشنه زادگاه بوعلی رفته‌ام، در حالی‌که آثاری از بوعلی آنجا یافت نمی‌شود آنها خیلی تلاش کرده‌اند که بتوانند از این ظرفیت برای خودشان استفاده کنند. آنها حتی یک بنیاد پزشکی به نام ابن‌سینا در ازبکستان تأسیس کرده‌اند.

 

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: با توجه به وجود مقبره بوعلی‌سینا و آثار شاخصی که برای معرفی به مردم، در همدان وجود دارد، به نظر من کل ثروت فرهنگی حاصل از برکاتِ وجودِ بوعلی‌سینا، در شهر همدان قرار دارد که باید قدر آن دانسته شود. اگر مشخص شود که چه برنامه‌های در دست اقدام است، ما هم به سهم خود در هیئت دولت و سازمان برنامه و بودجه و هرجایی که مؤثر باشد، کمک خواهیم کرد. این‌که صرفاً هم به منابع و امکانات استان و شهر تکیه کنیم، خوب نیست. بعضی از بنیادهایی هستند که شاید شخصیتی که حول او شکل گرفته‌اند، به اندازه بوعلی‌سینا نباشد، ولی دارند ابراز وجود می‌کنند و کارهای خوبی هم انجام می‌دهند. بنابراین باید برنامه‌ خوبی برای بنیاد تعریف شود و در ذیل برنامه و بودجه کشور تصویب شود و از طرفی هر اداره و سازمانی سهم خودش را در اجرای آن ایفا کند.

 

آمادگی برای برگزاری همایش بین‌المللی در سال ۹۹

سید سعید شاهرخی، استاندار همدان و عضو هیت امنای بنیاد بوعلی‌سینا نیز گفت: از حضور وزیر فرهیخته، متخصص و متعهد علوم در استان همدان که سبب خیر برای تشکیل این جلسه شده‌اند، سپاسگزاری می‌کنم.

 

حضرت آیت‌الله محمدی، رئیس بنیاد بوعلی‌سینا، مایه مباهات و افتخار ما هستند. نگاه بلند و دیدگاه روشن ایشان در همه عرصه‌ها یک فصل و جهت‌گیری نویی را از روحانیت برای نسل جوان به نمایش درآورده است و ما خوشحالیم که ایشان مجدداً مسئولیت بنیاد بوعلی‌سینا را تقبل کرده‌اند.

 

استاندار همدان افزود: واقعیت غیر قابل انکاری است که وجود ابوعلی‌سینا در استان همدان، آورده بسیار زیادی برای استان داشته است. هم حضورشان در ایام زندگی‌اش و هم مقبره مبارکشان، فرصتی بی‌بدیل برای استان فراهم کرده است. ما بایستی این موهبت را قدر بدانیم و از آن هم معرفی شخصیت والای ایشان بهره بگیریم و طبیعتاً برکات او به استان و مردم و جامعه علمی و فرهنگی ما خواهد رسید. خوشبختانه کار جدی و مؤثری که انجام شده، تأسیس بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی‌سینا، آن هم بر اساس پیشنهاد استان و استقرارش در استان و بعد هم تصویب آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی است که دست همه دستگاه‌های اجرایی را باز گذاشته است که در جهت تحقق اهداف بنیاد پای کار بیایند و کمک کنند.

 

سید سعید شاهرخی اضافه کرد: همه مسئولان استان اتفاق نظر دارند که اهداف بلند اساسنامه بنیاد محقق شود و دین خودمان را نسبت به بوعلی و در حقیقت استان همدان و ایران ادا کنیم. بنیاد به طراحی برنامه عملیاتی برای تحقق این اهداف نیاز دارد. بایستی گام‌هایی که می‌توانیم از الان تا پایان شهریور سال ۹۹ برداریم، مشخص شود و برنامه‌هایی را در سه سطح استانی، ملی و بین‌المللی طراحی کنیم. آمادگی داریم آن‌چه برنامه استانی است را از بودجه استان کمک و قطعاً اجرا کنیم.

 

برنامه‌هایی که هم نیاز به حمایت ملی دارد، از همت آقای دکتر غلامی در استفاده از ظرفیت‌های وزارت علوم، کمیسیون ملی یونسکو در ایران و سایر دانشگاه‌ها استفاده خواهیم کرد.

 

استاندار همدان و عضو هیئت امنای بنیاد بوعلی‌سینا با اعلام آمادگی مسئولان استان برای کمک به رفع مشکلات بنیاد بوعلی‌سینا، گفت: آمادگی داریم در زمینه استانی، ملی و بین‌المللی نقش ایفا کنیم و به صورت مشخص، من اعلام می‌کنم که برای برگزاری کنفرانس و نشست بین‌المللی بوعلی‌سینا در شهریور سال ۹۹ برنامه‌ریزی کنیم و دبیرخانه و ستاد اجرایی آن‌را با محوریت خود بنیاد و استانداری و مجموعه دولت در استان تشکیل دهیم. همچنین ستادی برای پیگیری و رفع سایر مشکلات بنیاد در استان تشکیل شود تا انشاءالله این بنیاد در خور نام بوعلی بدرخشد.

 

جهان، همدان را به نام بوعلی می‌شناسد

آیت‌الله طه‌محمدی، رئیس بنیاد بوعلی‌سینا نیز در این نشست گفت: اگر چه دنیا، بوعلی‌سینا، این عنصر مقدس را فقط به‌عنوان پزشک می‌شناسند، اما ابعاد فلسفی وی از بُعد پزشکیش خیلی مهم‌تر است. همین نمط العارفین شیخ‌الرئیس را باید معرفی کنیم. ما قبلاً یک دوره از این نمط‌العارفین از اشارات را در همدان تدریس کرده‌ایم و قرار است به‌زودی در انجمن عرفان اسلامی در تهران نیز آن را تدریس کنیم. از جمله ابعاد دیگر بوعلی کتابهایی است که در زمینه‌های مختلف دارد، ایشان رساله عشق، رساله موسیقی، رساله طیر و ده‌ها رساله دیگر دارد و این بنیاد علمی باید بتواند همه این‌ها را در سطح جهان معرفی کند. تصحیح و چاپ کتاب اول القانون خیلی هزینه‌ مالی داشت ولی در عین حال افتخاری برای شهر و کشورمان است.

 

بنابراین انتظار حمایت مالی داریم تا بتوانیم این کارهای بر زمین مانده را انجام دهیم. اگر همگان دست‌به‌دست هم بدهند، امیدواریم بتوانیم کار پرافتخاری انجام دهیم و دینمان را نسبت به اسلام و ایران و شیعه و به این شخصیت و مفاخر دیگر ادا کنیم. استاندار سابق همدان نسبت به بزرگداشت میر سیدعلی همدانی سنگ تمام گذاشت. ما شخصیت میر سیدعلی همدانی و ملاحسینقلی همدانی را زنده کرده‌ایم. بنابراین در مورد بنیاد بوعلی جوری نشود که این چراغی که روشن شده است، خاموش شود، و بعدها دوباره آن را بخواهند احیا کنند.

 

آیت‌الله طه‌محمدی اضافه کرد: امروز تکلیف مسایل هر استانی، شرعاً، قانوناً، عرفاً و عقلاً به مسئولان آن استان مربوط است.

 

فرضاً حافظ و سعدی شخصیت ممتازی دارند، اما روز قیامت، هیچ وقت از ما در مورد آنها سؤال نمی‌شود.

 

هر استانی و هر شهرستانی، مسئولیتی مخصوص به خود دارد. از این جهت، اولاً ما در میان همه مفاخر ایرانمان، هیچ کدام به اندازه جناب شیح‌الرئیس، ابن‌سینا، شهرت جهانی ندارند و اندازه ایشان هم کار نکرده‌اند و خوشبختانه مدفن بوعلی‌سینا در همدان قرار گرفته است.

 

رئیس بنیاد بوعلی‌سینا اضافه کرد: امروز شهرت همدان به نام بوعلی‌سیناست. باباطاهر و یا ملاحسینقلی کم شخصیتی نیستند، اما امروز دنیا همدان را به نام بوعلی‌سینا می‌شناسد. ما هم تا جایی که توان داشته‌ایم برای سربلندی این شهر و این شضخیت بی‌نظیر که امام درباره او می فرماید: "ولم یکن له کفواً احد"؛ به سهم خودمان کوتاهی نکرده‌ایم. 

 

بنیادها در ایران خیلی زیادند و پولهای رسمی و غیر رسمی زیادی دارند. این مسئولیت امروز بر عهده آقای استاندار، وزیر علوم، نمایندگان محترم مردم در مجلس، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری افتاده است تا بتوانند نسبت به بوعلی‌سینا ادای دین کنند.

 

آرامگاه بوعلی، آبروی این شهر است و گردشگران می‌آیند و اگر یک نفر دوست داشته باشد ببیند بوعلی کیست و کتابخانه‌اش را ببیند، امکانش فراهم نشده است.

 

در کشورهای غربی برای بوعلی‌سینا همایش‌های بزرگ برگزار می‌کنند و تندیس‌های بسیاری از ایشان را ساخته‌اند. عرب‌ها می‌گویند اصلاً بوعلی عرب است و ایرانی نیست و دارند او را مصادره می‌کنند؛ اما ما بخاطر مسائل مالی مشکل داریم.

 

من هم بینی و بین‌الله خجالت می‌کشم که نمی‌توانیم در خور شأن بوعلی قدم برداریم و با این مشکلات مالی عملاً کاری نمی‌توان کرد.

 

بودجه کلانی می‌خواهد تا بتوانیم آثار علمی چاپی و خطی این شخصیت را از سراسر کشورهای دنیا جمع کنیم و به ایران بیاوریم. بوعلی پشتوانه علمی کشور ماست. افتخار ما این است که بوعلی ایرانی مسلمان شیعه دوازده امامی است. حتی اگر می‌گویند دولت مشکل اقتصادی دارد، از همین بلیطی که در آرامگاه بوعلی به مردم می‌دهند و پول می‌گیرند، کمک کنند تا بنیاد تعطیل نشود.

 

حیف است که بگذاریم این شخصیت، گمنام بماند و فراموش شود. آن‌مقدار که وظیفه شرعی من است بدون منت تا هر کجا شماها بگویید، در خدمت هستم.

 

گرنت پژوهشی برای معرفی بوعلی داده شود

دکتر یعقوب محمدی‌فر، رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا نیز با اشاره به فعالیت‌های علمی این دانشگاه در معرفی شخصیت و خدمات علمی بوعلی‌سینا، گفت: خوشبختانه ما تابستان ۹۸ همایش اخلاق علمی و کاربردی از منظر بوعلی‌سینا را با همکاری بنیاد بوعلی و سایر دستگاه‌های ملی برگزار کردیم.

 

ما کلاهی را که در دانشگاه‌های انگلیس و کمبریج و آکسفورد در زمان فارغ‌التحصیلی بر سر می‌گذارند، از ابداعات بوعلی می‌دانیم. پیشنهاد می‌کنم بودجه خاصی را از معاونت علمی ریاست جمهوری برای گرنت‌های پژوهشی بگیریم تا از کانال بنیاد بوعلی پرداخت شود، و این کاری پایدار برای معرفی بوعلی خواهد بود.

 

دانشگاه علوم پزشکی همدان به نام ابن‌سینا

دکتر سعید بشیریان معاون پژوهشی دانشگاه علوم‌پزشکی ابن‌سینای همدان نیز گفت: بوعلی‌سینا را در سطح جهانی بیشتر به عنوان طبیب می‌شناسند و در جهان پزشکی اعتبار زیادی دارد و در منابع اسلامی و اروپا نیز بسیار مورد توجه قرار دارد.

 

بحث برند‌سازی در علوم پزشکی از سال ۸۱ شروع شده است و روز بوعلی‌سینا و پزشک در دو نوبت به صورت ملی برگزار شده است که وزیر به همدان آمده است. از همان سال به بعد با همکاری بنیاد بوعلی‌سینا و میراث فرهنگی و سازمان‌های دیگر تا حدودی توانسته‌ایم برنامه روز پزشک را برگزار کنیم و پوشش ملی هم داشته‌ایم؛ اما اینها کفایت نمی‌کند. ما بحث جشنواره ملی طب سینوی را از سال ۹۷ برگزار کرده‌ایم که انتظار داریم استانداری به ما کمک کند. این جشنواره با همکاری دفتر طب سنتی وزارت بهداشت انجام شده است. بنابراین اگر استانداری به ما کمک کند، می‌خواهیم در راستای برندسازی بوعلی‌سینا متولی این برنامه بنیاد بوعلی باشد و دانشگاه‌های بوعلی و ابن‌سینا نیز در این زمینه کمک کنند.

 

الان ۶ مجله انگلیسی دانشگاه علوم پزشکی ابن‌سینای همدان با عنوانAvicenna  شروع می‌شود و این مسئله در شناسایی و معرفی جایگاه ابن سینا در همدان مؤثر خوهد بود و پنج مرکز تحقیقاتی در استان نیز به نام ابن‌سیناست.

 

با توجه به اینکه تغییر نام دانشگاه را به نام ابن‌سینا داشته‌ایم؛ پیشنهاد داریم نمونه نیم‌تنه بوعلی‌سینا که امسال بنیاد از آن رونمایی کرد، به مناسبتی در مراسمی برای رسمی شدن نام دانشگاه ابن‌سینا استفاده شود.

 

بوعلی، ظرفیتی بی‌بدیل برای ایران

علی مالمیر، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان نیز گفت: واقعاً فرمایشات حاج آقای محمدی چراغ راه ماست و ما هم بنای آرامگاه بوعلی و هم شخصیت بوعلی‌سینا و رویدادهایی که در حاشیه و حول و موضوع بوعلی‌سینا در استان می‌تواند انجام گیرد و ظرفیتی در گردشگری وجود داشته باشد؛ فرصتی بی‌بدیل برای استان و کشور می‌دانیم و اگر اساساً برند گردشگری استان را تعریف کنیم، شاید یکی از مهم‌ترین مفاهیمی که می‌شود به آن پرداخت دقیقاً همین بحث بوعلی‌سینا است.

 

طبیعتاً بنیاد بوعلی‌سینا باید متناسب با عنوان و اسم و وظایفش از جایگاه و ظرفیت، نیرو، ساختمان و بودجه متناسب برخوردار باشد و یک ساختمان متناسبی نیز داشته باشد.

 

برنامه‌های جهانی با دست خالی انجام نمی‌شود

توکل دارائی، رئیس روابط عمومی و امور بین‌الملل بنیاد بوعلی‌سینا نیز گفت: بنیاد بوعلی‌سینا ثمره همایش بین‌المللی بوعلی‌سینا در سال ۸۳ است که آن زمان استاندار وقت و آقای دکتر غلامی به‌عنوان رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا در برگزاری آن نقش اساسی داشتند و بعد از آن شورای عالی انقلاب فرهنگی با هیئت امنایی در عالی‌ترین سطح، مجوز تأسیس این بنیاد را صادر کرده است.

 

از ثمرات این بنیاد بعد از تأسیس، اهدای جایزه جهانی بنیاد بوعلی‌سینا بود که سال ۸۸ اهدا شد و اما بعداً بخاطر مسائل مالی متوقف شد که اگر بتواند با همکاری علوم پزشکی همدان و سایر دستگاه‌ها احیاء شود می‌تواند برندی جهانی برای معرفی شیخ‌الرئیس باشد.

 

در بحث دفاع از هویت شیخ‌الرئیس درمنطقه، ما نیم‌تنه بوعلی را ساخته‌ایم و آمادگی داریم در صورت تأمین بودجه آن را به کشورهای دیگر اهدا کنیم.

 

ما در بنیاد برنامه‌های مصوب ملی و جهانی داریم که متأسفانه به علت کمبود بودجه و اعتبار تعطیل شده‌اند.

 

طرح جامع گردآوری آثار مخطوط و چاپی بوعلی‌سینا را در بنیاد داریم که در حال حاضر حدود ۸۰۰ نسخه جمع کرده‌ایم و ادامه آن در حال حاضر متوقف شده است.

 

همچنین مجمع ابن‌سیناپژوهان جهان در هیئت امناء مصوب شده است که اگر قرار باشد دایر شود به کمک مسئولان استان نیاز داریم.

 

دارائی سپس با اشاره به طرح تصحیح انتقادی کتاب القانون نیز گفت: جلد اول کتاب القانون سال گذشته چاپ شده و جلد دومش نیز آماده چاپ است و امیدواریم تا پایان سال به زیور چاپ آراسته شود و بقیه طرح نیز ادامه پیدا کند.

 

 

 

 

 

۸ آبان ۱۳۹۸ ۱۶:۲۹
روابط عمومی و امور بین‌الملل بنیاد بوعلی‌سینا |
تعداد بازدید : ۲,۱۲۵
کد خبر : ۷۴۵

ارسال نظر


برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم اینجا کلیک کنید.

همدان - بنای آرامگاه بوعلی‌سینا - ساختمان اداری بنیاد بوعلی‌سینا

 ۹۸۸۱۳۸۲۶۳۲۵۰+ -  ۹۸۸۱۳۸۲۷۵۰۶۲+

info@buali.ir

برای دریافت پیامک‌های بهداشتی در زمینه طب سینوی، کلمه طب را به شماره ۳۰۰۰۱۸۱۹ ارسال کنید